Skip to main content

Bouwkundige keuring Gouda

Bij het kopen of verkopen van een huis is een bouwkundige keuring essentieel om de bouwtechnische staat van de woning te bepalen. Een bouwkundige keuring biedt inzicht in de huidige staat van het pand en eventuele toekomstige kosten voor onderhoud en reparaties. We vertellen je graag wat meer over het belang van een bouwkundige keuring Gouda en wat de voordelen ervan zijn. 

Het belang van een bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring Gouda is vooral aan te raden bij de aankoop of verkoop van een bestaande woning. Zo’n keuring biedt diverse voordelen voor zowel kopers als verkopers van een woning. Voor kopers is het essentieel om de staat van het pand te kennen voordat zij tot aankoop overgaan. Het rapport dat uit de keuring voortkomt, geeft een duidelijk beeld van eventuele gebreken en de geschatte kosten voor herstelwerkzaamheden. Dit stelt de koper in staat om weloverwogen beslissingen te nemen en eventuele risico’s in te schatten.

Voor verkopers kan een bouwkundige keuring helpen om potentiële problemen vroegtijdig op te sporen en te verhelpen voordat het huis op de markt wordt gezet. Dit kan de verkoopbaarheid van de woning vergroten en discussies over eventuele gebreken tijdens het verkoopproces verminderen.

Welke elementen worden nagelopen?

Een bouwkundige keuring is een grondig onderzoek naar de bouwkundige staat van een woning. Tijdens deze keuring wordt gekeken naar verschillende aspecten van het pand, zoals de fundering, het dak, de gevels, de vloeren, en de installaties zoals elektriciteit, water en verwarming. Het doel is om eventuele gebreken, schade of tekortkomingen vast te stellen en een rapport op te stellen met de bevindingen.

De voordelen van een bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring Gouda biedt diverse voordelen voor zowel kopers als verkopers.

  • Onderhandelingsmogelijkheden over de vraagprijs: Met de gedetailleerde resultaten van de keuring in handen, heb je een krachtig instrument om te onderhandelen over de vraagprijs. De expertise van de inspecteur stelt je in staat om nauwkeurig te bepalen welke verbeteringen nodig zijn en welke kosten daarmee gepaard gaan. Dit kan leiden tot een lagere vraagprijs voor het pand, waardoor je uiteindelijk geld bespaart.
  • Ontbindende voorwaarde in het koopcontract: De uitkomst van de bouwkundige keuring kan dienen als een ontbindende voorwaarde in het (voorlopig) koopcontract. Als er verborgen gebreken aan het licht komen die niet bekend waren bij de verkopende partij, of als er sprake is van gebreken die de waarde van het pand significant beïnvloeden, heb je de mogelijkheid om het koopcontract te laten ontbinden. Dit biedt je bescherming en zekerheid tijdens het aankoopproces.
  • Erkend door NHG en financiële instellingen: Onze bouwkundige rapportages worden erkend door belangrijke instanties zoals de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en financiële instellingen geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dit betekent dat je kunt vertrouwen op de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van het rapport bij het aanvragen van een hypotheek. Het geeft je extra zekerheid en vergroot de kans op een succesvolle financiering.
  • Overzicht van gebreken: Het bouwkundige rapport brengt duidelijk in kaart wat de gebreken zijn van de woning. Of je dit nu gebruikt als leidraad voor toekomstige verbouwingsplannen of als bewijsmateriaal om de verkopende partij te overtuigen, de keuring biedt je harde feiten op een rij. Elk gebrek wordt gedetailleerd beschreven in het rapport, waardoor je een volledig beeld krijgt van de staat van de woning.

Bouwkundige keuring laten uitvoeren door professionals

Het is belangrijk om de bouwkundige keuring te laten uitvoeren door een gekwalificeerde en onafhankelijke bouwkundige. Deze professional heeft de expertise en ervaring om een grondige inspectie uit te voeren en een objectief rapport op te stellen. 

Hoewel je als koper of verkoper wellicht enkele belangrijke gebreken in een woning kunt herkennen, is het belangrijk om te benadrukken dat een makelaar niet dezelfde expertise heeft als een bouwtechnisch adviseur. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor een bouwkundige keuring waarbij een onafhankelijke deskundige de woning grondig op gebreken controleert. Zo krijg je een objectief en betrouwbaar inzicht in de staat van de woning, waardoor je weloverwogen beslissingen kunt nemen over de koop of verkoop ervan.

Een bouwkundige keuring Gouda aanvragen

Een bouwkundige keuring Gouda is dus van belang wanneer je een woning gaat kopen of verkopen. Het heeft voor beide partijen diverse voordelen, zoals het onderhandelen over de vraagprijs en het overzicht van gebreken. Het is belangrijk om een dergelijke keuring uit te laten voeren door professionals.  Als onafhankelijk bedrijf heeft Mays Company bouwkundigen en adviseurs in dienst. Zij kunnen je helpen om de staat van je woning tot in detail in kaart te brengen. Neem contact op voor het maken van een afspraak.